rosévin hur framställs det?
Allmänt

Vad är rosé?

Rosévin hör sommaren till för många av oss i Sverige, fräschören av ett nedkylt, vitt vin med det röda vinets rikare kropp och smakinfluenser blandas till något mer än bara ”ett glas vitt” men ändå lättare än ett rött, som kan kännas för tung en varm sommarkväll (de ska serveras vid 8-10 grader, från kylskåpet alltså – likt vita viner).

Det finns lite olika sätt att framställa rosévin på men det absolut vanligaste är att man framställer vinerna på samma vis som vitt vin – men med skillnaden att man låter det blå skalet på druvorna ligga med i urlakningen, vilket ger vinet sin rosa färg. Beroende på vilken typ av rosé man vill skapa och vinets smakprofil så laborerar olika vinmakare med tiden som skalen får ligga kvar, i genomsnitt är denna tid tre dagar. I vissa roséviner får skalen vara med (under en kort period) även vid jäsningen av själva musten för att ge vinet ännu starkare färg och mustigare smak. En druvsort (amerikanska Zinfandel) har så stark kulör i skalet att det färgar vinet så fort de spricker och dessa brukar dessutom vara lite sötare än andra rosévin, som annars – i våra nordliga breddgrader – drar åt det lite stramare och torrare hållet. Andra framställningsmetoder är ”Saignée” (från franskans blödning) där en del av musten tas bort från framställningen av rött vin. Denna används sen för att tillverka rosévin. Fördelen för producenten är att det röda vinet då blir rödare och mer tanninfyllt, vilket i och för sig inte alltid är en fördel för konsumenterna (där vissa tål tanniner dåligt). En tredje metod är kolsyrejäsning där de vita druvorna pressas så hårt att de ger ifrån sig ett rött färgämne.

Här finns en hel värld av viner och smaker att uppleva och upptäcka och lagom till att våren börjar spira och sommaren står inför dörren så kommer vi på rose.nu att guida er till tips och de allra bästa vinerna att njuta av till sommaren – förhoppningsvis i glada vänners lag detta år?

Välkommen att åka på en smakresa med oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *